CEMENT/ZAND GEBONDEN CHAPE (DEKVLOER)
Een chape verzekert een waterpas oppervlak. Afhankelijk van nood of situatie kent deze tussenlaag van zand en cement verschillende types en diktes. Bij Maes chapewerken kan u kiezen uit verschillende soorten samenstellingen. Wie cement chape binnen gebruikt als basis voor een vloerafwerking moet die in de meeste gevallen wapenen. Voor wie een niet-hechtende chape wil plaatse (bv. met een folie op de draagvloer) is een wapening eerder regel dan uitzondering. Het vermindert de risico’s op scheuren of latere schotelvorming van de chape of de vloerafwerking. Wapening voor deze chape kan door toevoeging van synthetische vezels, (glasvezel) wapeningsnetten of door middel van toeslagstoffen/hulpstoffen (Type Fiber Compound/Contopp).
Hechtende chape: Een hechtende dekvloer komt rechtstreeks op de draagvloer. Dat betekent dat er geen scheidingslaag tussen de chape en de ondergrond nodig is. In bepaalde gevallen dient hier een hechtingslaag (Bijv. polybond) aangebracht te worden.
Niet-hechtende chape: Een niet-hechtende dekvloer komt niet rechtstreeks in contact met de draagvloer. Dit door het aanbrengen van een polyethylene bouwfolie tussen de draagvloer en de chape. Deze toepassing is vooral interessant bij poreuze of scheurgevoelige ondergronden of als opstijgend vocht verwacht wordt.
Zwevende chape: Een zwevende dekvloer is een niet-hechtende dekvloer. Deze wordt geplaatst op een min of meer samendrukbare isolatielaag (akoestisch en/of thermisch). Er mag geen direct contact zijn met de dekvloer en andere onderliggende of aanliggende bouwelementen zoals draagvloer, muren, plinten, tussendorpels, enz. Deze dekvloer wordt toegepast wanneer warmte- en/of geluidsisolatie voorzien is onder de dekvloer.
Sneldrogende chape
Bepaal zelf hoe snel jouw chape droog moet zijn! Sneldrogende chape is beschikbaar in verschillende soorten telkens met Verschillende droogtijden.
- • Accelerator 20 droog na 2-4 dagen, gemeten op een dikte van max 6cm: Na 2 à 4 dagen starten met de afwerking.
- • Accelerator 15B droog na 8-10 dagen, gemeten op een dikte van max 6cm: Hiermee kan u na 8 à 10 dagen starten met de afwerking.
- • Accelerator 10 droog na 14-16 dagen, gemeten op een dikte van max 6cm: Hiermee kan u na 14 à 16 dagen starten met de afwerking.
Chape voor vloerverwarming (droog)
We hebben 2 systemen het droge en natte systeem
Bij vloerverwarming met een droog systeem liggen de verwarmingsbuizen van de vloerverwarming IN de
isolatielaag. Het gaat om voorgevormde isolatieplaten (met goten) van piepschuim of polystyreen. Op deze goten met de verwarmingsbuizen komt dan een
metalen afdekplaat die zorgt voor een goede afgifte en verspreiding van de warmte. Op de isolatielaag met ingewerkte vloerverwarming komt dan een dunne
afwerkchape van 6 cm (traditionele, cementgebonden chape).
Chape voor vloerverwarming (nat)
Het natte systeem voor de vloeropbouw van de vloerverwarming is het traditionele systeem en bestaat dus het langst.
Bij vloerverwarming met een nat systeem liggen de verwarmingsbuizen van de vloerverwarming bovenop de isolatielaag. De chape fungeert in dit geval als uitvullaag om de leidingen weg te werken. De verwarmingsbuizen liggen dus in de chape zelf. Omdat de chape nat over de leidingen geplaatst wordt, spreken we van een nat systeem. Voor een goede warmtespreiding moet bovenop de uitvullaag nog voldoende extra chaperuimte (minstens 3 cm) voorzien worden. De totale dikte van de dekvloer bij dit natte systeem bedraagt 6 à 8 cm.